SZAMÓSZA
Szamósza
Brokkolis töltelékkel (de bármivel lehet tölteni)
20 db-hoz
Hozzávalók a töltelékhez:
- brokkoli 2-3 fej
- vöröshagyma 2 db
- fokhagyma 3 gerezd
- napraforgó 100 g
- olaj 1 ek
- só
- bors
- római kömény
- kurkuma
- chili
- fahéj
- koriander zöld
- citromlé
Hozzávalók a tésztához:
- fehér búzaliszt 350 g + 100 g a szóráshoz
- só háromnegyed tk
- zsiradék 4 ek
- meleg víz másfél – 2 dl
- olaj a kisütéshez
Szükséges eszközök: tál, lábas, serpenyők, nyújtódeszka, nyújtófa, mérőedény, daráló, nagy kerek forma a szaggatáshoz, de egy kis tálkát is használhatunk (kb 11 cm-es átmérővel), fritőz vagy serpenyő.
Elkészítés:
A töltelékkel kezdünk. A megtisztított brokkolit feltesszük, sós vízben kissé megfőzzük. Amíg fő a megtisztított, felaprított hagymát, egy serpenyőben, olajon pirítani kezdjük, sózzuk, borsozzuk és folyamatosan kevergetjük. 10 perc múlva hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és a fűszereket. Még 5 percig hagyjuk a tűzön, majd félre tesszük. A napraforgót egy száraz serpenyőben, folytonos kevergetéssel, kissé megpirítjuk, majd ledaráljuk nagyjából a háromnegyedét. Ha megfőtt a brokkoli, akkor összekeverjük a hagymás fűszerekkel és hozzáadjuk a darált és az egészben hagyott napraforgót is. Ezzel készen is vagyunk.
Nekilátunk a tésztának. Összegyúrjuk az összetevőket és egy elég nyúlós tésztát kell kapnunk, hogy könnyű-finom legyen majd készen is. A nyújtáskor kell jól alá lisztezni, hogy boldoguljunk vele. Majd a deszkán 4-5 mm-es re nyújtjuk. Köröket szaggatunk, majd az egyik felére teszünk egy adag tölteléket és végül ráhajtjuk a tészta másik felét (így egy félkört kell kapnunk), és az ujjunkkal összenyomkodjuk (lezárjuk) a szamósza szélét.
Könnyebb kisütni, ha egy kis időre hűtőszekrénybe vagy fagyasztóba tesszük dermedni, de azonnal is kisüthető forró olajban. Jó étvágyat hozzá! 🙂